Linkek






 




Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Leírás

A DHAT egy olyan észlelőkből álló közösség akik a Magyar Amatőr csillagászok, és szeretnék megosztani, élményeiket a nagyvilággal.

2012.09.12. 02:03 ObserverFist

Stellarium háttérkép project

Stellarium egy elég professzionális program ami szimulálja az eget, ott és amikor az ember akarja. Az időpont beállítható -100.000 és +100.000 év között. A hely ugyan így állítható akár a szomszéd ház földrajzi koordinátáit vagy a Plútót adjuk meg helyszínül, tökéletesen és pontosan mutatja az égbolt állását. Rengeteg kiegészítő programmal bővíthető, a műholdak mutatásától a teleszkóp irányításáig. A program elég nyílt forrású, háttérképeket lehet választani, ami egyedivé teszi a programot.

A csillagász egyesületben amibe nemrég belépetem, halottam hogy senki nem csinált még a megfigyelőbázisunkról panoráma képet amit be lehetne tenni a Stellariumba.Íígy látni lehetne óráról órára az ágbolt változásait. Ez mindenkinek könnyebb felkészülést jelentene az előadásokra, amik Péntekenként zajlanak. Az utóbbi időben amikor odaértem a csillagvizsgáló csurig volt, legalább 30-40 ember fér be, de az ajtóban álltak már, sok gyerek és érdeklődő felnőtt jön. Az egyesületi tagtársaim általában ketten tartanak előadást. Néha úgy érzem alig bírnak el a tömeggel, egy magyaráz általában és egy meg kezeli a teleszkópokat. A munka jól el van osztva de mire az a sok ember mind belenéz egy okulárba eltelik az idő. Később amikor fogy a tömeg és csak a kemény érdeklődő mag marad, akiknek lehet mutogatni dolgokat vagy akár magyarázni is, mert általában van kérdésük.

Egy szó mint száz, egy pár napja eszembe jutott ez a kijelentés a taggyűlésről és elkezdem kísérletezni hogyan is lehetne egy saját hátteret berakni a Stellariumba. Olyan ami be van állítva és tényleg annyi látszik a csillagos égből amennyi a megadott helyszínen. Első utam a Wikipedia hoz vezetett ahol angol nyelven meg lehet találni a leírást. Több fajta módon lehet háttérképet készíteni a programhoz, az alapja majdnem ugyan az, egy ini fájl-ban kell meghatározni milyen módon akarjuk a hátteret megadni a programnak. Ezután a Stellarium magától konvertálja mikor használatba kerül. Én a Panoráma képes megoldást választottam, ami egy képből áll. Lehetett volna olyat is ami képkockákból rakja össze, de ott több kódot kell írni az ini fájl ban. Következő lépés volt egy olyan programot keresni ami panoráma képet tud csinálni. Első program amit találtam jó véleményekkel rendelkezett, de túlzottan bonyolult volt és időigényes. Utána tovább olvastam a sikertelen panorámák után és találtam egy olyan programot ami egyszerű és semmilyen bonyolult műveletet nem igényel. A program megnyílik és annyit kell csak csinálni hogy megnyitom a fényképeket. Mindenképpen legyen kis átfedés és egy helyből kell fotózni . Én csináltam először egy kört a látszólagos horizonttal párhuzamosan majd magam elött a földet fényképeztem ugyan úgy átfedéssel, hogy legyen valami felismerési alapja a programnak. Ezután a kilógó részeket is például magasabb fákat amik a horizont felett vannak . A lényeg hogy mindent le kell fényképezni ami körülöttünk van. Ezután berakjuk a programba és összerakja magától. Fontos lehet, hogy állítva ne fényképezzünk mert azt ugyan úgy kilencven fokkal elfordítva fogja megcsinálni ami a Stellariumban nem lesz jó. Miután készen van érdemes a Stellarium mappájában a Landscapes mappában a Moon-t megnyitni, ami ugyan ezzel a technikával készült. egyetlen dolgunk hogy az ini fájlt ami a Moon mappában található kimásoljuk. létrehozunk egy új mappát a Landscapes mappában bármilyen névvel. Jegyzetömbe bemásoljuk a kimásolt ini fájl tartalmát. Ezt átírjuk az általunk kívánt adatokra így:
Ini fájl tartalma:

[landscape]
name = (az név ami a programban lesz látható)
type = spherical (ez marad így, ez a panoráma fotó parancsa)
maptex = (ide kerül a panoráma kép neve és kiterjesztése, ami ugyan ebben a mappában kell hogy legyen)
angle_rotatez = (Ez a panoráma égtáj szerinti beállításához kell, lentebb írok róla)
tesselate_rows = 300 (alapértelmezett)
tesselate_cols = 400 (alapértelmezett)
[location] (Helyszín beállításai)
planet = Earth (bolygó angol neve)
latitude = (hosszúsági fok amit konvertálni kell, lentebb írok róla)
longitude = (szélességi fok amit szintén konvertálni kell )
altitude = (tengerszint feletti magasság méterben)
country = (ország, ez már csak infó nem lényeges beleírni)
state = (Állam)
name = (város, helynév)
light_pollution = (fényszennyezettség szint 0-10 ig)
atmospheric_temperature = (légkör hőmérséklet, szerintem értelmetlen)
atmospheric_pressure = (légnyomás, szintén értelmetlen)

A panoráma képet szerkeszteni kell képszerkesztővel hogy PNG formátumban legyen és a tereptárgyakat valamit az eget szépen el lehessen választani, üres pixel nélküli területeknek kell lenniük. Így egy szabálytalan szélű képet kell hogy kapjunk. Ezután a panoráma kép méretét úgy kell beállítani hogy a képen látható horizont a kép magasságának a közepén legyen, így fogja jól berakni a program.
Egy iránytűre szükség van amivel ki lehet mérni egy pontot a panorámából aminek fel van jegyezve a foka. Ezzel lehet kalibrálni a panoráma pontos állását a programban. Ezt az értéket az angle_rotatez után kell hozzárendelni ami 1 és 360 között lehet. A Stellarium egyik addonjai között van fokmérő. Az ini file ban addig kell próbálgatni a számokat 1-360 ig ameddig a két pont egyezik, mármint program fokmérője és a panorámán megállapított pont égtáj foka. Ha segítség kell ezzel kapcsolatban írjatok nekem és segítek. Következő a hosszúsági és szélességi fok beállítása legegyszerűbb GPS navi val vagy a Google Földben megkeresni a pontos helyet és kiírni a koordinátáit. Az átváltáshoz egy honlapot találtam ami hasznosnak bizonyult a címe link a végeredmények ilyen hasonló formába kell lennie:

latitude = 47.602889 longitude = 10.188914

A panoráma generáló program neve: autostich

Viktor Gordon Balassa 20120912
Observerfist

Szólj hozzá!

Címkék: csillagász csillagászat Program Egyedi fejlesztés


A bejegyzés trackback címe:

https://doubleb.blog.hu/api/trackback/id/tr114771380

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása